PKN
Protestantse Gemeente Blijham
 
PROFIEL VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE BLIJHAM PROFIEL VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE BLIJHAM

De Protestantse Gemeente Blijham maakt gebruik van een gebouw.
 
Kerk aan het Oosteinde
De voormalig Hervormde Kerk aan het Oosteinde dateert uit 1783. De kerk werd gebouwd op de fundamenten van een ouder kerkgebouw en kreeg de vorm van een rechtgesloten bakstenen zaalkerk. De muren zijn in traveeën ingedeeld door lisenen in de vorm van pilasters met zandstenen basementen en kapitelen, die corresponderen met de pilasters aan de buitengevels. Elke travee is voorzien van een groot rondboogvenster, gevuld met blank glas met houten roeden. De kerk is overkapt met een wolfsdak en heeft daardoor een afgeknotte oost- en westgevel.
In 1869 vond de ingebruikname van het orgel plaats. Voor een bedrag van fl. 2500,-- werd het orgel “tot sieraad en ondersteuning van het kerkgezang” gebouwd door de orgelbouwers P. van Oeckelen en Zonen uit Haren. De beschildering is nog steeds in de oorspronkelijke kleuren zwart met goud. In 1978 is een deel van de pijpen gerestaureerd, in 2001 zijn de ornamenten hersteld en de decoratieve muziekinstrumenten herplaatst. In 2012 is het gehele orgel gerestaureerd door Orgelmakerij Bakker & Timmenga uit Leeuwarden. De feestelijke her-ingebruikname vond plaats op 7-12-2012.
De eerste restauratie van het kerkgebouw was in 1869 toen het tongewelf gedeeltelijk werd vervangen door een nieuw, verlaagd plafond. In 1963/1964 werd het interieur van de kerk ingrijpend veranderd. Het liturgisch centrum werd verplaatst van de zuidzijde naar de oostzijde en het oorspronkelijke meubilair, kerkbanken en preekstoel, werd vervangen door nieuw licht houten meubilair.
Van 1992 tot 2001 zijn er opnieuw restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, zowel aan binnen- als buitenzijde van de kerk. Het dak werd volledig hersteld en ramen en dakgoten zijn vernieuwd. Muren zijn opnieuw gepleisterd en geschilderd, er is vloerverwarming aangelegd en het tongewelf is weer in ere hersteld. Daarnaast is de geluidsinstallatie gemoderniseerd en geoptimaliseerd.
             
Bron: Nederlands Hervormde Kerk Blijham -Toen en nu
Voormalige Kerk aan de Oosterstraat
Voor de Tweede Wereldoorlog kerkten de gereformeerde gemeenteleden in Winschoten en vanaf 1941 kwamen zij bijeen in het café “de Magneet”  in Blijham.
De voormalig Gereformeerde Kerk aan de Oosterstraat dateert uit 1955. Al in 1949 werd er grond aangekocht op de hoek van de Raadhuisstraat/Oosterstraat, met het oog op de bouw van een kerk met pastorie. Door allerlei oorzaken werd de bouw steeds uitgesteld o.a. omdat de gemeente Wedde zijn aanvankelijke goedkeuring introk en er een grondruil plaats moest vinden naar de Plantsoenweg/Oosterstraat. Het kerkgebouw werd op 27 januari 1955 in gebruik genomen. In 1983 heeft men de huidige keuken en de toiletgroep gerealiseerd. In 2005 is het 50-jarig bestaan van het gebouw herdacht. In 2010 is er centrale verwarming aangelegd en een nieuwe keuken geplaatst.
Vanaf 1 april 2010 was het kerkgebouw verhuurd aan de Evangelische Gemeente ‘De Wieke’. Het gebouw werd door de Protestantse Gemeente gebruikt voor bijeenkomsten en vergaderingen, niet meer voor erediensten.
Per 9 september 2016 is het gebouw verkocht aan een particulier die er in gaat wonen.

 
 
terug
 
 
Kerkdiensten
Zondag 3 juli 2022 om 9.30 uur in Blijham,
Voorganger Drs. J. Hulsing-Maatjes.
Organist dhr Helmer Roelofs.

 Klik hier om de dienst te horen.

 
 
Kerkdiensten Blijham, Bellingwolde, Vriescheloo en Wedde.
Gezamenlijke kerken
 
Kerkdienst Blijham beluisteren
Klik hier
 
Websites
Bellingwolde    
Vriescheloo 
Over de Brug
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.